Lauralla kaulassa käsinvärjätty, höyhenenkevyt pashminahuivi

Petrin kaulassa pehmeä kashmirvillahuivi

Sofiannan yllä pashminahuivi, jossa upea kirjonta

Tietoa meistä, yrityksestä sekä tuotteista

Lauran Oy on perheyritys Sastamalassa. Intohimomme ovat laadukkaat huivit, joita tuomme Suomeen Pohjois-Intian Kashmirista.

Mallistostamme löydät mm. laadukkaat kashmir-, pashmina-, villa-, silkkihuivit.

Laaja mallisto koostuu pehmeistä ja lämpöisistä talvihuiveista. Kevyemmistä kevät- ja syksyhuiveista, sekä höyhenenkevyistä kesähuiveista, juhlaan ja arkeen.

Kuosit seuraavat ajan trendejä. Mallistosta löytyvät myös suosituimmat klassikot. Pääosaksi mallisto on skandinaavinen, mutta tarjoamme myös parhaita paloja eurooppalaisesta, amerikkalaisesta, sekä aasialaisesta muodista.

Tuotteet hankitaan suoraan, ilman välikäsiä. Tästä syystä pystymme tarjoamaan laadukkaan ja laajan huivimalliston edulliseen hintaan.

Miten ja missä huivit tuotetaan:

Huiveja tehdään Intian Kashmirissa, niin Srinagarin vanhassa kaupungissa, Badgamissa kuin vuoristokylissä. Yhteistä näille paikoille on se, että käsitöitä tehdään kotona, noudattaen satoja vuosia vanhoja perinteitä. Kasvaminen käsityöammattiin tapahtuu jo lapsuudessa ja useimmiten uusi sukupolvi jatkaa oman perheensä käsityöammattia. Ennen vanhaan perheen sukunimi saattoi viitata siihen käsityöammattiin, johon perhe oli suuntautunut. 1990-luvun Kashmirin konfliktin aikaan käsityöperinne hiipui useammaksi vuodeksi ja käsityöläisperheet joutuivat hakemaan muualta toimeentulonsa. Onneksi käsitöiden arvostus on kohonnut ja myynti ulkomaille on nostanut tekijöiden määrää.

Yleensä yksi perhe ostaa villaa paimentolaisilta ja myy eteenpäin toisille perheille. Nämä tekevät lankoja ja myyvät taas eteenpäin niille perheille, jotka värjäävät ne. Sen jälkeen värjätyt langat myydään niille perheille, jotka valmistavat huiveja.

Naiset saattavat tehdä lankaa, mutta ovat monesti vastuussa arjen pyörittämisestä. Miehet tekevät muuten suurimman osan käsitöistä, myös kirjailun. Toki naiset auttavat mahdollisuuksien mukaan. Lapset käyvät koulua. 

Kashmirissa ilmasto on melkein samanlainen kuin Suomessa. Talvella sataa lunta ja on pakkasta. Silloin koulut ovat kiinni kolmisen kuukautta. Talot ovat pääasiassa kylmiä. Lattioilla käytetään huovutettuja mattoja ja yhdessä huoneessa saattaa olla puilla lämmitettävä lattia. Silloin suurissa padoissa värjättävät langat ja huivit saattavat tuoda tarvittavaa lisälämpöä taloon.

Kashmir ja Pashmina:

Kashmir (engl. cashmere wool) on kashmirvuohista saatava materiaali, joka on vuosisatojen ajan ollut erityisen haluttua sen pehmeyden, keveyden ja lämmittävyyden ja helpon kerimisen vuoksi. Nimensä se on saanut Intian Kashmirin seudun mukaan, sillä villa kulkeutui ensi kerran suuremmissa määrin tältä alueelta Eurooppaan brittien mukana. Vuohien karheampi päällysvilla eroaa alusvillasta huomattavasti eikä sovellu hienoista hienoimman kashmirin valmistamiseen. Aasian viileissä ilmastoissa kashmirvuohi kasvattaa talven varalle erityisen lämpimän alusvillan, jonka se ravistelee yltään lämpimän kevään saapuessa. Vuohipaimenet keräävät osan villasta maasta, mutta eläimiä myös autetaan harjoin. Tämän jälkeen likainen raakavilla pestään, kuivataan ja lajitellaan värin sekä hienouden mukaan. Raaka-aine kehrätään langoiksi, joista tehdään mm. kaulahuiveja. Suurista yrityksistä huolimatta eläimiä ole saatu tuottamaan hienompaa alusvillaa Euroopan ilmastossa.

Kashmirvuohia on kymmenisen lajiketta. Yksi eläin tuottaa vuodessa vain noin 500 grammaa käyttökelpoista kuitua, jonka seulominen vie kovasti aikaa. Tästä 150 grammaa on korkealaatuista aluskarvaa, mikä selittää suurimmaksi osin hintaerot laadun mukaan. Kashmirkuidun kerääminen ja muokkaaminen on hidasta ja vaivalloista, mikä osaltaan vaikuttaa hintaan. Jotta vuohen tuottama kuitu määriteltäisiin kashmiriksi, sen tulee olla alle 18,5 mikrometriä leveydeltään ja 3,175 senttiä pituudeltaan. Valtaosa vuohista asustelee Aasiassa: Intiassa, Pakistanissa, Mongoliassa, Iranissa sekä Kiinan luoteisosissa. Maailmanlaajuinen villatuotanto on vuodessa noin 1,3 miljoonaa tonnia, josta puhtaan kashmirin osa on vain noin 6500 tonnia. Kysyntä kashmirille on valtava, tuotanto kuitenkin rajattu.

Kaulahuivien kohdalla kashmirvillan erot tuntuvat suoraan iholla pehmeytenä ja miellyttävänä lämpönä.

Pesu:

Kashmirvilla säilyttää alkuperäisen luonteensa ja ominaisuutensa tuulettumalla.

Kashmirvillaa ei tule pestä yli 20 C lämpötiloissa. Se säilyttää alkuperäisen muotonsa, se ei kutistu eikä huovu ainoastaan, jos veden lämpötila ei ylitä 20 C. Jos peset huivin pesukoneessa, käytä villapesuohjelmaa, jossa pesulämpötila on korkeintaan 20 C. Huivia ei tule vääntää käsin ja linkoaminen pesukoneessa, enintään 1000 kierrosta / min.

Nukkien pitäisi kadota kokonaan kahden tai kolmen pesun jälkeen. Nukkia ilmestyy eniten uusissa huiveissa, eikä se ole huono merkki - villasta valmistetuissa tuotteissa nukkaantuminen kuuluu asiaan. Nukkien poistamiseksi voi käyttää esimerkiksi pehmeää harjaa.

Älä kuivata pestyä huivia auringossa tai kuivausrummussa, sillä neule kutistuu ja menettää pehmeytensä. Silitystä ei suositella.

Pashmina

Pashmina on suloisen pehmeää. Se on Himalajan vuoristolla elävien chyangra-vuohien pehmeintä mahanalusvillaa, kashmiria.

Pashmina on eräs kashmirvillan muodoista, jota saadaan tietystä pohjoisintialaisesta vuohiroduista, jota kasvatetaan mm. Kashmirin halueella. Tuolta pashmina-vuohen kasvatus on levinnyt moniin muihin maihin. Hienointa Pashminaa saadaan edelleen todennäköisesti Intiasta, jossa pashminaa kasvatetaan vuoristoseuduilla ja jalostetaan pitkälti käsityönä. Aidot intialaiset pashminasta valmistetut shaalit ja huivit ovat lähinnä vientiin menevää arvotavaraa.

Pashminan korjuu ja valmistus Intiassa.

Pashmina-vuohet pudottavat villansa keväällä, jolloin villa kerätään talteen. Keruun jälkeen villa puhdistetaan käsin pölystä ja epäpuhtauksista. Sen jälkeen se lajitellaan laadun mukaan ja lähtetään jalostettavaksi.